Szeretettel köszöntünk a GAMMA GT Szenvedélybetegek Mélykúti Önsegítő Csoportjának honlapján

ÉLETEMMEL - ÉLETEDÉRT!
Adatvédelmi nyilatkozat
Bemutatkozás
Elérhetőség
Imformációk, hírek
Lelki napok
Támogatóink
Társszervezetek, kapcsolatok
Igyunk-e az egészségünkre?
Az alkoholbeteg útja
Mindennapi rombolás
Kiút a mélységből
Társult betegségek
Fiatalok és az alkohol
Nők és férfiak
Függőség
"Társfüggők"
Galéria
Kreatív Műhely
Keresztút
Tanuságtételek
Gondolatok
Imák
Gondolatébresztő
Nekünk írták
Újabb imák
Alkohol teszt
Rózsafűzér


A 14 - 18 éves korosztály

A fiatalok alkoholizálása még az aggódó szülők hatáskörébe tartozik. Mit tehetnek ők bölcsen, nem elriasztva az önállósodás küszöbén álló gyermekeket? Azoknak vannak jó esélyei, akik kamaszkorig is hiteles, következetes nevelésben részesítették a gyerekeket. A legjobb nevelés mellett is előfordulhat, hogy kisiklik a gyermek élete, mert a fiatalok erős külső hatásoknak, befolyásoló tényezőknek vannak kitéve. A szülők példája döntő, de ha az sem volt teljesen hibátlan, még akkor sem késő őszintén bevallani azt a gyereknek, elbeszélgetni vele a "miért"-ekről és a jövőben odafigyelni néhány dologra:

-Tudni kell türelmesen meghallgatni a gyereket,

akkor is, ha közben forrnak bennünk az indulatok, aggódunk. Érdemes gyakorolni az önuralmat. A gyerek őszinteségére nem szabad azonnal és indok, magyarázat nélkül tiltással, büntetéssel reagálni. Ezzel azt kockáztatjuk, hogy az első volt az utolsó alkalom az őszinte beszélgetésre. A legfontosabb, hogy bátorítást kapjon a gyerek élete értelmének, céljának megtalálásához. Kell érezniük a szülők maximális támogatását az élet első nagy próbáiban. Az önállóságra való neveléshez hozzátartozik a bizalom. el kell tudni engedni a fiatalt, de szükséges a bölcs határok betartása is ott, ahol még veszélyes lenne önhatalmúlag döntenie. Igenis, hely van a kategorikus tiltásnak is.

-Figyelmeztető jelek,

melyek együtt járnak a mértéktelen alkoholfogyasztással és a drog kipróbálásával: Rosszullétek, gyengeség, heves hangulatingadozások, ápolatlanság, étvágytalanság, lázadó magatartás, a baráti kör megváltozása, az érdeklődés alábbhagy korábbi tevékenységei iránt, nem érdekli az iskola, teng-leng.

-Teendők:

Az első szülői reakció a gyerek önpusztító magatartására a félelem, ijedtség, düh és (ön)vád. Mindenáron meg kell őrizni a nyugalmat, és nyugodtan tájékozódni. Egy-egy alkalom még nem függőség. Nem szabad bagatellizálni a problémát, de elnézőnek kell lenni annyira, hogy fenntartható legyen a gyerekkel a rendszeres beszélgetés. Keresni kell szakember és tapasztalt szülők segítségét.

A tinédzserkori alkoholizálás

a későbbiekre nézve káros következményekkel jár, ugyanis az italozás rontja a prospektív (előremutató) memóriát - állapították meg a Northumbriai Egyetem kutatói.
A prospektív memória az emberi napirendhez köthető memóriafunkció, melynek segítségével az alany emlékszik egy, a jövőben végrehajtandó aktivitásra. Például emlékszik arra, hogy fogorvoshoz kell mennie, vagy hogy időben be kell fizetnie a számlákat.
A kutatók Észak-kelet-Anglia egyetemistáit vizsgálták. Az 50 hallgatónak egy tízperces videoklipet mutattak, mely egy nagy bevásárlást ábrázolt, majd ezt követően arra kérték őket, hasonló szituációban adjanak instrukciókat arra nézve, mit, és hol kell végrehajtani. A résztvevők közül 21 volt nagyivó (legalább hat egység ital, heti két , vagy több alkalommal), míg 29 a mértékletesen fogyasztó csoportba került. A nagyivók lényegesen kevesebb helyszínt és aktivitást voltak képesek felidézni. A két csoport között nem volt különbség kor, depresszió, vagy nyugtalansági státusz tekintetében, de az sem bizonyult fontosnak, ha más pszihoaktív szerrel éltek (ecstay, kannabisz, vagy dohány), illetve az sem, ha 48 órán belül történt alkoholfogyasztás - szerepel a Drug and Alcohol Depedence folyóirat hasábjain megjelent tanulmányban.
Dr. Tom Heffernan a kutatás vezetője szerint a mechanizmus még nem teljesen érthető, azonban lehetséges, hogy a mértéktelen ivászat rontja a tinédzserek neuró-kognitív fejlődését. A szakértők úgy gondolják, hogy nincs "biztonságos alkoholmennyiség", mivel a tizenévesek agya még éretlen, és a tapasztalt mértéktelenség nagy mértékben rontja az agy szerkezetét és működését. Ráadásul a tizenévesek kevésbé tolerálják az alkoholt, emiatt a felnőtt szervezetben biztonságosnak tartott mennyiség is károsító hatású.

Mellrák veszély!

Egy amerikai tanulmány szerint a tizenéves korban történő rendszeres alkoholfogyasztás nem csak fejlődő szervezetre hat károsan, de a lányok esetében jóindulatú mellbetegségeket okozhat. Többségük gyógyítható, a mellrák kialakulásának esélye mégis többszörösére növekedhet. Amerikai kutatók szerint azoknak a lányoknak, akik tinédzserkorban rendszeresen, vagyis akár heti 1-2 alkalommal fogyasztanak alkoholt, huszonévesen másfélszeresére nő az esélyük arra, hogy jóindulatú, nem daganatos betegségeket diagnosztizáljanak náluk.
Leggyakrabban a fibroadenoma, vagyis jóindulatú kinövés az, amely elsősorban a 30 év alatti fiatal nőket veszélyezteti. Ezek a nem rosszindulatú elváltozások az esetek többségében gyógyíthatóak, mégis megnövelhetik a rosszindulatú mellrák kialakulásának esélyét.

Alkohol és a koffein:

A koffein és az alkohol keveréke halálos lehet. A kevert italok, mint például a "Jager Bomba" (Jagermeiste Red Bullal), vagy a beszédes nevű Vodka-Red Bull népszerűsége egyre növekszik, de ez mindinkább aggasztó a biztonságos közlekedés szempontjából, mutatta ki egy kutatás.
A több mint 800 amerikai alkoholfogyasztó fiatal bevonásával készített tanulmányból kiderült, hogy a koffeinnel kevert alkohol hatására általában az emberek sokkal részegebbek, mikor elhagyják a szórakozóhelyet. A koffein-alkohol keveréket fogyasztók gyakrabban nyilatkoztak úgy, hogy még haza is vezetnek abban az állapotban, mint azok, akik az alkoholt tisztán itták.
A probléma gyökere abban rejlik, hogy ha a mámorító ital mellé valaki stimulánst is fogyaszt, akkor a klinikai kísérletek eredményei értelmében kevésbé érzékeli magát részegnek, de mégis ugyanúgy mutatkozik esetükben az alkohol korlátozó hatása. A Floridai Egyetem tanulmánya során a kutatók kiálltak a bárok elé este 10 és hajnali 3 óra között, és a fiatal vendégeket arról faggatták, mit ittak, és mennyire érzik magukat józannak. "Azok, akik energiaitallal keverték az alkoholt, háromszor olyan gyakran hagyták el a helyet igen részegen" - fedezte fel a tanulmány.
"Négyszeresére növekedett annak a kockázata, hogy autóval akartak hazamenni, mint azok, akik nem keverték koffeintartalmú itallal a szeszt."
Mikor 1997-ben a Red Bullt bevezették az amerikai piacon, robbanásszerű változás állt be a világ energiaital-szektorában. Az Addictive Behaviours című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az energiaitalok alkohollal való keverése miatt most már egyre több az éjszakai kockázatos viselkedés eseteinek száma. A koffein-alkohol keverék egyre szélesebb körű elterjedése nem csak az Egyesült Államokban jellemző, tették hozzá ausztrál szakemberek. Dr Lucy Burns, az NSW Egyetem Nemzeti Drog- és Alkoholkutató Központjából elmondta, hogy több mint 700 ausztrál ecstasy használó bevonásával készített 2009-es felmérés azt találta, hogy 70 százalékuk koffeinnel keverte az alkoholos italokat.
"Általános hiedelem, hogy az energiaitalok csökkentik a szédülést illetve az alkohol és más drogok érzékelésre és mozgásra gyakorolt gátló hatását" - mondta Dr. Burns."Ezért fennáll a valódi veszélye annak, hogy a fogyasztók kockázatosan viselkednek, mint például motorra ülnek, vagy autó volánja mögé." Az italozóknak jobban tisztába kellene lenniük a koffein hatásaival, és azzal a kockázattal, ami azt jelent, ha alkohollal együtt fogyasztják.

A 18-25 éves korosztály:

A fiatal felnőttek korosztálya ma sokkal inkább ki van téve az alkoholbetegség veszélyének, mint elődeik. A statisztikák azt mutatják, hogy ők már középiskolásan is azok közé tartoztak, akik rontották az őket megelőző évek alkoholfogyasztási statisztikáját. Szinte nincs munkahely, ahol a teljesítmény-orientáltság ne akarna a kiegyensúlyozott magánélet rovására menni. Önfegyelemre van szükség ahhoz, hogy ellenálljunk annak a versenyszellemnek, ami miatt még alvásidőnket is hajlandóak vagyunk tartósan megkurtítani. A munkavállalók között nincs olyan réteg vagy pozíció, amelyről statisztikailag kimutatható volna, hogy elkerüli az alkoholbetegség. A magasabb pozíciók, vezetői állások, és iskolázottság sem jelent védelmet.
Magyarországon még nem divat gondot fordítani a dolgozók testi-lelki egészségére. Talán meglepő, de lehet, hogy egy munkahelyen minden 10. kollégának problémája van az alkohollal. A tisztességes munkakörülmények mellett fontos a "második otthonban" a bátorítás és a motiváció, a munka megbecsülése és elismerése, anélkül, hogy már-már embertelen teljesítményre hajszolnánk egymást.
Figyeljünk arra, hogy legyen elegendő időnk a munkahelyi sikereken kívül örömforrásra, kulturális programokra, családra, barátokra.

Néhány alkoholfogyasztási tanács fiataloknak!

Ne igyál munka, tanulás, sporttevékenység közben és természetesen vezetéskor! Ne igyál éhgyomorra! Egyszerre csak egyféle italt és lassan fogyasszunk, váltogatva alkoholmentes italokkal! Az ismeretlen italoknál tájékozódni kell alkoholtartalmáról.
Alkohol hatására lehet, hogy bátrabban kezdeményez az ember, és humorosabbnak érzi magát, de kívülről ez nem feltétlenül vonzó!

Soha ne szálljunk be olyan autóba, aminek vezetője alkoholt ivott, próbáljuk megakadályozni, hogy alkoholos állapotban vezessen!

Az ivással úgy van az ember, mint a vilmoskörtével.
Aki fiatalon belenő az üvegbe, az később már nem tud kijönni belőle.
Csak akkor, ha valaki széttöri azt.Kivonat II. János Pál pápa, a volt kábítószeresek miséjén elhangzott szentbeszédéből.

"A pszichológusok és a szociológusok szerint a legfőbb ok, amely a fiatalokat és a felnőtteket a kábítószer pusztító élménye felé vezeti, abban rejlik, hogy nincs világos és meggyőző erejű motivációjuk az élethez. Valóban, a biztos mértékek hiánya, az értékek pusztulása, az a meggyőződés, hogy semminek nincs értelme, és nem érdemes élni, az a tragikus és kétségbeesett érzés, hogy arctalan vándorok vagyunk egy abszurd világegyetemben, bárkit az elkeseredett és csalódott menekülés útjára űzhet....Van egy másik, a szakértők által gyakran hangoztatott oka is annak, hogy az emberek a különféle kábítószerek "mesterséges paradicsomát" keresik: ez pedig a hiányosságokkal küszködő, nem kielégítő szociális rendszer.... Végül, mondják a pszichoszociológia szakemberei, a kábítószer-fogyasztás oka a magány és a kommunikáció hiánya is, amely súlyos gond a zajos és elidegenedett modern társadalomban és a családban is. Fájdalmasan igaz tények ezek, amelyekhez ha hozzátesszük az Istennel való bensőséges kapcsolat hiányát, megértjük (anélkül, hogy mentegetnénk), miért is menekülnek az emberek a kábítószerekhez, miért akarnak felejteni, kábulatba esni, elmenekülni az elviselhetetlenné váló vagy nyomasztó helyzetekből, olyan útra indulni, ahonnan nincs visszatérés".
Forrás: EGYHÁZ, KÁBÍTÓSZER, DROGFÜGGŐSÉG, Új Ember, 2004

Mit értünk a kábítószer (drog) néven?

A kábítószer kémiai anyag, amelynek hangulatbefolyásoló hatása van. Ezeket az anyagokat négy fő csoportba sorolhatjuk:
1) Az alkohol: sör, bor, égetett szeszes italok, pálinka, likőr stb

2) A hangulatot befolyásoló gyógyszerek: nyugtatók, élénkítőszerek, egyes altatók, és néhány fájdalomcsillapító gyógyszer.

3) Szorosan vett kábítószerek: hasis, marihuána, heroin, LSD, kokain, stb.

4) További, közelebbről be nem sorolható anyagok, amelyeket nem a rendeltetésüknek megfelelően használnak: ilyenek pl. a különféle technikai oldószerek gőzei és gázai, kodeintartalmú köhögéscsillapítók, adrenalint tartalmazó orrcseppek és hasonlók.
Forrás: Helmut Harsch: Kiút az alkohol rabságából.

Szólj hozzá!

E-mail cím:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot


Honlapkészítés