Szeretettel köszöntünk a GAMMA GT Szenvedélybetegek Mélykúti Önsegítő Csoportjának honlapján

ÉLETEMMEL - ÉLETEDÉRT!
Adatvédelmi nyilatkozat
Bemutatkozás
Elérhetőség
Imformációk, hírek
Lelki napok
Támogatóink
Társszervezetek, kapcsolatok
Igyunk-e az egészségünkre?
Az alkoholbeteg útja
Mindennapi rombolás
Kiút a mélységből
Társult betegségek
Fiatalok és az alkohol
Nők és férfiak
Függőség
"Társfüggők"
Galéria
Kreatív Műhely
Keresztút
Tanuságtételek
Gondolatok
Imák
Gondolatébresztő
Nekünk írták
Újabb imák
Alkohol teszt
Rózsafűzér


Hogyan lesz valaki alkoholbeteg?
A kialakult alkoholbetegség visszaesésekkel gyógyuló betegség. Megelőzni fokozatos kialakulása és a velejáró problématagadás miatt nagyon nehéz. A prevenciót nehezíti, hogy mi, magyarok - sajnos - alkoholizáló társadalomban élünk.
Kiből és hogyan lesz tehát alkoholbeteg?
Minden valószínűség szerint az alkoholbetegség erős testi hajlamra ráépülő lelki indíttatás nyomán alakul ki. Függ tehát az öröklött és a környezeti tényezőktől is.
Az etilalkohol csak nagyobb mennyiség elfogyasztása után szívódik fel a vékonybélből a vérbe. Sejtméreg lévén a szervezet igyekszik minél gyorsabban eltávolítani. A lebontásakor keletkező köztes termék az acet-aldehid fejfájással, hányással járó rosszullétet okoz. Mivel az ázsiai népek mintegy felénél az acet-aldehidet tovább bontó enzim hiányzik, őket az ebből fakadó rosszullét rendszerint megóvja az alkoholbetegségtől.
Genetikai meghatározottságunkat bizonyítja az a meglepő eredményekkel záruló kísérlet is, ami felvetette az alkoholbetegséggel fenyegetett emberek szűrésének lehetőségét. Óvodások körében kezdték vizsgálni az alkoholbontás képességét. A gyors lebontók ugyanis jobban bírják az alkoholt, ők azok, akik "asztal alá tudják inni" társaikat, és észrevétlenül, intő jelek nélkül meg tudják inni azt a mennyiséget, amitől egyszer csak alkoholbeteggé válhatnak.
Már az óvodások között is lehetett találni, mintegy 20%-nyi olyan gyereket, akinek a szervezete gyorsan bontja az alkoholt. családjukban rendszerint van is egy vagy több alkoholbeteg. Egy másik vizsgálat azt a megdöbbentő eredményt hozta, hogy a tinédzserkorban vizsgált gyors alkoholbontók 15 év elteltével 90%-ban alkoholbetegek, a lassú lebontóknál azonban ez az arány csak 10 % volt.

Mi készteti az alkoholt kevésbé és jobban bírókat, hogy valóban igyanak is?

A gyors alkohollebontás ún. "szociális nyereséggel jár", mert az ilyen ember az "asztal alá tudja inni" a többieket. A kisebbségi érzésekkel küzdőknek például, - ebből a szempontból különösen veszélyes a kamaszkor - ez legyezgetheti a büszkeségét. Azután az alkohol kétségtelenül jó stresszoldó, így a depresszióra, szorongásra hajlamosabbak is szívesen nyúlnak a pohár után, ha ez amúgy testileg - legalábbis látszólag - nem árt meg, sőt inkább kellemes. Ez a viselkedés erősödni fog, és egyszer csak észrevétlenül elfogyasztotta azt a mennyiséget, amitől már függővé vált.
Az említett okokon kívül a mindennapok monotonitása, örömök és élmények hiánya, a kulturális beszűkülés is lehet az alkoholbetegség egyik kiváltója, ami főleg a vidéki kistelepüléseken fenyeget. Az értelmiségi alkoholfüggőkre is jellemző, hogy a mindennapok stresszében lemaradnak, elszoknak a kulturális programokról, és ezt az élményt a legkényelmesebb módszerrel, az otthoni iszogatással pótolják. Természetesen a kiváltó okok általában komplexek, a genetikai meghatározottság mellett megjelenő pszichés és szociális problémák nagyon változatosak, és az alkoholizálással látszólag elfedődnek, valójában azonban felerősödnek. A környezet életvitelének példája is meghatározó.
Szorongásos betegségekkel ,is szokott párosulni az alkoholbetegség. A kérdés, hogy melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás. Az, hogy az alkoholfüggőség következményeként alakult-e ki a depresszió, a szorongás, következett be a kudarcélmény, vagy fordítva, a szakemberek számára sem mindig tisztázható egyértelműen.

Milyen mennyiség elfogyasztása jelentheti az alkoholbetegség kialakulását?

Az első időszakban inkább pszichés indíttatású vágyat érez az alkohol elfogyasztására. Ez még nem függőség, de nagyon hamar azzá válhat.
A WHO adatai szerint komoly károsodás és a függőség kialakulásának veszélye nélkül a felnőtt férfi napi 40 g tiszta alkoholnak megfelelő mennyiségű italt ihat meg, vagyis legfeljebb egy deci töményt vagy 3-4 dl bort vagy két üveg sört. A nőknél ennek fele, tehát 20 g a határ, amit nem szabad túllépni.
A franciák közismert mindennapi bor és vörösbor fogyasztása is e határ alatt marad. A napi 50 - 100 g közötti fogyasztókat tekintjük nagyivóknak, ami azonban szinte törvényszerűen alkoholbetegségbe torkollik.
Ezek az értékek azonban nem abszolút értelemben igazak. Azt az embert tekintjük ugyanis függőnek, aki ivása fölött elvesztette a kontrollt. Ez a mennyiség nem feltétlenül azonos azzal, ami az alkoholbetegséggel járó egészségkárosító hatást is kifejti. Van, akinek már az első lerészegedés elég ahhoz, hogy beinduljon a kontrollvesztéses öngyógyítási folyamat, ami végső soron alkoholbetegséghez vezet. Ilyen értelemben tehát nem beszélhetünk kicsit vagy nagyon alkoholbetegről, attól függően, hogy ki mennyit iszik. A kérdés ott van, beindult-e az önkontroll elvesztése, és a problémákon belül magának az alkoholproblémának a tagadása. Természetesen a társasági ivás eleve sokkal kontrolláltabb, mint a "magányos bútemető" fajta.
A lejtő az egyre nagyobb mennyiségű szer elfogyasztása felé halad, hiszen egyre többet kell, inni ugyanolyan hatásnak, azaz a tudatos és tudatalatti világ határának elmosódásával járó kellemes állapotnak az eléréséhez. Egy tizennégy éves gyerek egy pohár sörtől berúg, egy negyvenéves férfinak már öt üveg sör kell a mámoros állapothoz.

Út a lejtő aljáig

A folyamat elején a tünetek még nem meggyőzőek a beteg számára, hogy bevallja magának: elvesztette az uralmat ivása fölött. Inkább megmagyarázza magának. Az egészségi problémákat is öröklött zavaroknak, egyéb, az alkoholtól független bajnak titulálja. Az alkoholbetegség legfőbb tünete a tagadás.. A lejtő egyetlen pontján sem lehet az érintett beteget kezelésbe venni addig, míg ő maga nem hajlandó szembenézni függőségével és nem akar változást Sőt még akkor sem, ha akarja ugyan a kezelést, de maga akarja ellenőrzése alatt tartani alkoholfogyasztását. Hiszen a lényeg az, hogy tagadja,hogy erre már rég képtelen.
A környezet is részese a súlyos állapot tagadásának, ún. koodependens. "Ugyan miért nem ihatná meg azt az pohár sört? Amúgy ha nem iszik, egy áldott jó ember" - mondják a hozzátartozók, akik a következményeket minden erejükkel próbálják elfedni: védik a munkaviszonyát, kifizetik a kölcsöneit, titkolják a barátok, gyerekek előtt. Mindent összevéve mégis talán valamivel előbb kap észbe a környezet, mint maga az alkoholbeteg, és segítség után néz.
Az alkoholbetegség egyértelmű jele, ha a szokásos adag alkohol hiányában elvonási tünetek jelentkeznek, amik a megfelelő mennyiségű itallal "leöblíthetők".

Az elvonási tünetek

A vér alkoholszintjének csökkenésével remegés, izzadás, rossz közérzet, idegesség jelentkezik. A rosszullét jellemző ideje az éjszaka, hiszen az alkohol is ekkor, alvás közben ürül. A beteg az elvonási tünetekre vagy alkoholbetegekre jellemző rémálmokra ébred.
A megvonásos tünetek erősödése az alkoholbetegség előrehaladtával változó, és nagy változatosságot mutat a tünetek jelentkezésének "menetrendje" is.
Alkalmi megvonásos rohamként epilepsziás tünetek jelentkezhetnek, ami nem jelent valódi epilepsziás megbetegedést. Az elvonási tünetek legsúlyosabb formája a delírium tremens nevű állapot, betegség, ami zavartságot, szétesett tudatállapotot jelent. A beteg tipikusan apró, nyüzsgő lényeket lát, hallucinál, nem tudja hol van és ki ő.
Életveszélyes betegségként kell számon tartanunk, aminek a túlélésére csak a mai korszerű gyógyszerek mellett van esély. Korábban 80 %-os volt a halálozás. Ma már csa 0,5 %-ban kell a beteg elvesztésével számolnunk, de az induló delírium tremens kimenetele nagyon bizonytalan. Az anyagcsere teljesen felborul, és főként az immunrendszer válik működésképtelenné. Törvényszerű a tüdőgyulladás, amire ugyan van antibiotikum, de a gyógyító folyamatban az immunrendszerre nem lehet számítani, így a gyógyulás kimenetele megint csak kétséges. Nem szabad tehát lebecsülni az elvonási tüneteket.
A társult betegségekről külön is szót ejtünk, de már itt is megemlítjük a cukorbetegséget, magas vérnyomást, az idegrendszeri károsodásokat és a zsírmájat, végül a májzsugort, melyek betegnek és környezetnek egyaránt intő jelek lehetnek.
Az alkoholbeteg útja remélhetőleg itt nem ér véget, hanem a felismerés után szakemberek és segítő környezet segítségével elindul a gyógyulás, illetve a tartós "száraz" állapot felé, mellyel az Alkoholbetegség kezelésének módszerei című oldalon foglalkozunk.

Forrás: Máriáss Márta, HáziPatika.com

Azok az emberek, akik nem szeretnék
beismerni a múltjukat, becsapják
magukat a jelenen keresztül.

Reinhold Ruthe


Szenvedélybetegségem kialakulása:

- Kisebb nehézségeim támadnak.
- Levertnek érzem magam / nehéz a szívem
- Növekvő mértékben vannak problémáim.
- Kisebb zökkenők a családban, barátok közt.
- Tele vagyok aggodalommal, félelemmel.
- Érzékenyen reagálok.
- Belefeledkezem elkalandozó gondolataimban.
- Lelkiismeret-furdalásom van.
- Depresszió vesz erőt rajtam.
- Pszichés panaszaim vannak.

- lecsökken az érdeklődésem a mindennapi dolgok, teendők
iránt
- közönyössé válok kötelességeimmel és magammal
szemben
- vonzódom a fokozott alkohol/drog/fogyasztás iránt
- magyarázkodni kezdek
- állapotomért másokat, más okokat teszek felelőssé
- helyváltoztatásba fogok
- csökkent értékűnek tartom magam
- visszahúzódom és kerülöm mások társaságát
- depresszióm krónikus méreteket ölt
- függővé válok az alkoholtól, /drogtól/

- már dolgozni sem tudok
- komolyan szenvedek magányomtól
- már csak magammal és a problémáimmal vagyok lekötve
- képtelen vagyok koncentrálni
- többször, félresikerült próbálkozást teszek, hogy segítséget
kapjak
- félek az élettől, de félek a haláltól is
- megmagyarázhatatlan és legyűrhetetlen félelem vesz erőt
rajtam
- pánikba esek és mindentől megijedek
- öntöm magamba az alkoholt /drogot, gyógyszert/
- alibi készletem dugába dőlt

- egy csődtömegnek érzem magam
- gondolkozom az öngyilkosságon
- teljesen kétségbe vagyok esve
- elértem érzelmi mélypontomat-

Üzenet, hozzászólás!

E-mail cím:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot


Honlapkészítés