Szeretettel köszöntünk a GAMMA GT Szenvedélybetegek Mélykúti Önsegítő Csoportjának honlapján

ÉLETEMMEL - ÉLETEDÉRT!
Adatvédelmi nyilatkozat
Bemutatkozás
Elérhetőség
Imformációk, hírek
Lelki napok
Támogatóink
Társszervezetek, kapcsolatok
Igyunk-e az egészségünkre?
Az alkoholbeteg útja
Mindennapi rombolás
Kiút a mélységből
Társult betegségek
Fiatalok és az alkohol
Nők és férfiak
Függőség
"Társfüggők"
Galéria
Kreatív Műhely
Keresztút
Tanuságtételek
Gondolatok
Imák
Gondolatébresztő
Nekünk írták
Újabb imák
Alkohol teszt
Rózsafűzér


Nem szégyen
szenvedélybetegnek lenni.
De szégyen
semmit nem tenni ellene!A tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy az alkoholbetegség megelőzésére nem nagyon kínálkozik lehetőség. Csak a legsúlyosabb állapot tudja szembesíteni az alkoholbeteget és környezetét a valódi betegséggel.

A lejtőn ritkán van megállás, az aljáról viszont csak két út vezet tovább, és ebből is csak egy a megoldás felé: ez pedig az alkohol teljes elhagyása. Megoszlanak a vélemények a teljes absztinencia szükséges idejéről. A minimum két év, mások szerint soha nem szabad feladni. Talán úgy a jó, hogy szakemberben és érintettben egyaránt él a remény, hogy reális esélye nem "csak" arra van az alkoholbetegnek, hogy hosszú éveken át megőrizze józan állapotát, és megállja, hogy egyetlen korty alkohol se menjen le a torkán. Az esetek nagy részében a teljes absztinencia feladása a visszaeséssel fenyeget, mert menthetetlenül újra a lejtőre téríti a magában nem jogosan bízó alkoholbeteget. Ilyenkor - bár el kell fogadni azt, hogy a különleges alkalmakkor, születésnapkor, szilveszterkor mértékkel elfogyasztott kellemes és ártatlan 1-2 korty vagy pohár bor, sör kora egyszer s mindenkorra lejárt, ettől eltekintve - keresztülvihető az alkoholfüggőség legyőzése. Kérdés mindkét esetben az, hogy hogyan?

Amikor azt gondolod, hogy már minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy. Thomas Edison

Az első lépések

Korszakalkotó lépés és elhatározás, ha az alkoholbeteg közeli hozzátartozójának vészharang-kongatása vagy SAJÁT DÖNTÉSE nyomán végül szakemberhez fordul. A külső segítség gyakorlatilag nélkülözhetetlen. Nemcsak az olykor nagyon is súlyos elvonási tünetek miatt, de azért is, mert az alkoholbeteg gyógyulására nincs esély, ha lelki egyensúlya nem áll helyre annyira, hogy erőt nyer a kísértés leküzdésére. Ehhez pedig meg kell tanulnia értelmes célokat, megfelelő élményeket találnia, kiegyensúlyozott, felnőtt személyiséggel élnie.

Kényszerítő körülmények

Olykor a beteg valójában nem önszántából kerül orvoskézbe, hanem az elvonási tünetek sodorják oda. Vagy úgy, hogy valamiért nem jut alkoholhoz, vagy mert önszántából egyedül próbált felhagyni az ivással.
Az elvonási tünetekkel és azok legsúlyosabb formájával, a delirium tremens-szel az alkoholbetegséghez társuló betegségek között ejtünk szót.
Ilyenkor az esetlegesen szükséges sürgősségi ellátás után méregtelenítő és rehabilitációs program kezdődik, aminek azonban alapvető feltétele a beteg helyes együttműködése, SAJÁT AKARATA.
Az alkohol-gondozókban az addiktológus szakember kikérdezi a beteget, elkezdi az általános kivizsgálást, és gyógyszeres segítséget nyújt az elvonási tünetek kiküszöböléséhez.

Gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres kezelés nem olcsó, de vannak elérhető áron is alkoholkívánalmat csökkentő gyógyszerek (pl. acamprosate). A depresszió ellenes szerek egy részének, illetve egy-egy rászokással nem fenyegető nyugtatónak is van ilyen - bár gyengébb - mellékhatása. Magyarországon két olyan szer van, ami az alkohol megkívánása ellen hat. Az acamprosate hatóanyagú készítmények hatékonyan csökkentik az alkohol iránti sóvárgást, segítenek az absztinencia kialakulásában és fenntartásában. Többszörösen kontrollált orvosi kísérletek alapján elmondható, hogy placebóval összehasonlítva megduplázza az absztinencia-rátát (tehát kétszeresére nő azok aránya, akik a kezelés után megszabadulnak az alkohol-függőségüktől).
A diszulfiram hatóanyagú gyógyszerek az alkohol lebomlását gátolják, melynek következtében az alkoholból képződő acetaldehid nem bomlik tovább. Ez a vegyület hányásos rosszullétet okozva tántorítja el az alkoholbeteget a további italtól. Csak orvosi ellenőrzés mellett, és néhány napi tiszta állapotot követően, korlátozott ideig szedhető, a leszokás felé vezető úton segít elindulni.

Kivizsgálás

Az általános kivizsgálás laborvizsgálattal, májfunkció-vizsgálattal kezdődik. A kitapinthatóan nagyobb máj tán segíti a beteg meggyőzését is, hogy épp itt az ideje komoly lépéseket tennie az életéért. Mivel ma megint terjed a TBC, melynek az alkoholbetegség, pontosabban a kedvelt tartózkodási hely, a kocsma nagyon jó melegágya, ezért elengedhetetlen a tüdőszűrés. Bár egyeseket tán meglep, az ugyancsak terjedőben lévő nemi betegségek szűrését is megejtik, mert az alkoholos állapot a gátlások elvesztése révén rejt ilyen fertőzésveszélyt is.
A testi ellátáshoz tartozik az idegrendszeri kivizsgálás. Általában az érintettek nem tudják, hogy az izomgörcsök nem érszűkületes problémák, hanem idegrendszeri zavarok jelei.
A vércukor és vérnyomás ellenőrzése is nélkülözhetetlen. Volt olyan évekig magas vérnyomással kezelt beteg, aki valójában alkoholbeteg volt. Az alkohol elhagyásával szükségtelenné válhat a vérnyomáscsökkentő, enyhe diabétesznél az inzulin.

Kiszáradás? De meddig?

Igen, a megfelelő kezelés mellett ez nagyon örvendetes eredmény, nem pedig valami szörnyű állapot. Az Anonim Alkoholisták azt mondják, hogy az alkoholizmus visszaesésekkel gyógyuló betegség, annak ellenére, hogy a legjobb eredményeket ők mutatják fel, a tartós és véglegesnek mondható megszabadulásban. A terápiás csoportok általában támogatják a visszaesőket.

A kezelés

A kezelés komplex, testi, lelki és szociális gyógyító elemeket is kell, hogy tartalmazzon. A terápia azért időigényes, mert a megvonási tüneteket viszonylag könnyen meg lehet szüntetni, a belgyógyászati panaszokat lehet gyógyszerrel kezelni, ugyanakkor a páciens az élmény-, örömszerzés más, alkoholfüggetlen módjaira is el kell vezetni, mert ennek híján előbb-utóbb vissza fog esni, a kérdés csak az, mikor. Csak akkor lehet valaki gyógyult, ha megoldódtak azok a problémák, amik az alkoholbetegségbe sodorták. Márpedig ebben a személyiség is átalakul.
Az átfogó kezelés hatására a beteg már két hét leforgása alatt sokkal jobban érzi magát, normalizálóik a vérnyomása, jól tud aludni. Az alkoholbetegséggel társult szervi betegségek enyhe formáit az addiktológus orvos szokta kezelésbe venni, a súlyosabb állapotok többnyire belgyógyászra tartoznak.
A harmadik hónap vége az a kritikus időszak, amely után a sikeres megvonáson felbuzdulva a beteg olykor megenged magának - jutalom gyanánt - egy kis alkoholt. Ez ekkor még nagyon korai, mert ennyi idő alatt szinte kizárt, hogy a problémamegoldás olyan fokra juthatott, hogy sikerül megőrizni az elért eredményeket.
A fent emlegetett gyógyulásokat ne értsd szó szerint, mert az alkoholbeteg valójában sohasem gyógyul meg. Az alkoholt elhagyja, megszabadul tőle, de a betegségből nem gyógyul meg, bármikor visszaeshet, nem egy-két hónap után, hanem akár 8-10év után is, hogy ez ne következzen be nagyon fontos az:

Utógondozás, önsegítő csoportok

Ha szívből nevetsz,
megkockáztatod, hogy a többiek gyerekesnek vagy korlátoltnak tartanak.

Ha sírsz,
megkockáztatod, hogy bőgőmasinának neveznek.

Ha valakinek segítő szándékkal nyújtod a kezed,
megkockáztatod, hogy nehézségekbe vonnak bele.

Ha megosztod másokkal a gondolataidat és az álmaidat,
megkockáztatod, hogy megkérdőjelezik és elszürkítik azokat.

Ha szeretsz,
megkockáztatod, hogy nem fognak viszontszeretni.

Ha élsz, megkockáztatod, hogy meghalsz.

Ha hiszel,
megkockáztatod, hogy csalódni fogsz.

Ha valami újat próbálsz ki,
megkockáztatod, hogy nem fog sikerülni.

Ennek ellenére vállalnod kell a kockázatot, mert az a legnagyobb veszély az életedben, ha semmit sem mersz megtenni.
Az az ember, aki nem vállalja a hétköznapok egyetlen kockázatát sem, nem is él igazán. Úgy tűnik, pillanatnyilag megmenekül - például nyugtatószer vagy alkohol segítségével - a bánattól és a szenvedéstől, de hosszú távon zárva marad számára a világ, amelyben az ember mélyen érezhet, növekedhet, változhat, szerethet, tanulhat, élhet és mozoghat.

A saját védőpáncélja által bilincsbe vert ember olyan rabszolga, aki a mozgékonyságát és a szabadságát önmaga adta fel.

Csak az az ember szabad, aki vállalja a kockázatot.
És: csak az a függő marad szabad, aki tudja,
mely kockázatos játék révén válhat újra rabbá.

A kórházi kezelés után a beteg haza megy, de nem mindegy, hogy "hova". Igaz, hogy az otthonába a családjához, de nem mindegy, hogy hogy fogadják. Fogadhatják szeretettel, mint gyógyult beteget, nem emlegetve az elmúltakat, de lehet úgyis fogadni, hogy "na Megjöttél te részeges disznó". Az utóbbi nagy valószínűséggel rövidesen odajuttatja a beteget ahol volt, sőt még mélyebbre. Fontos, hogy a kezeléssel egy időben a család a hozzátartozók is változzanak. Sajnos a kórházi kezelés csak nagyon kevés helyen terjed ki a hozzátartozókra is. Éppen ezért nagyon fontos az utógondozás. Erre már nagyon sok önsegítő csoport működik. Ezek felsorolására nem vállalkozunk, mindenki megtalálja a neki megfelelőt, a lakásához közelebbit. Vannak egyház által működtetett csoportok, amelyek nagy hozzáértéssel és odaadással végzik a betegek lelki gondozását, ami az utógondozásban talán a legfontosabb, mivel a kórházban a testi függőséget megszüntették, de a lelki függőséget nem, mert ahhoz hosszabb időre van szükség. Ezért fontos, hogy a beteg a kórházi kezelés után feltétlen keressen egy önsegítő csoportot, egyedül a lelki nehézségeket nem tudja leküzdeni. Az orvost csak nehezen körülményesen és csak rendelési időben érheti el, ha baj van, de a csoportvezetőjét, vagy egy csoport tagot bármikor elérhet és segítség azonnal kéznél van, hiszen most már inkább lelki problémák vannak, nem testi.

Kivonat az EGYHÁZ, KÁBÍTÓSZER, DROGFÜGGŐSÉG című könyvből:

422. Az alkoholfüggőség olyan, min a láz: nem maga a betegség, hanem annak a tünete. Személyes, kapcsolati, társadalmi és lelki problémák rejlenek mögötte, amelyek bizonyos viselkedésformákat eredményeznek. Ezért fontos elfogadnunk az alkoholfüggő embert a maga szenvedésével együtt, anélkül, hogy előzetesen állást foglalnánk vagy ítéletet mondanánk. Csak így érthetjük meg motivációinak egy részét. Olyan segítő kapcsolatot tudunk kialakítani, amely a megfelelő pillanatban képes előmozdítani a személy fejlődését. Igyekezni kell hűségesen és kitartóan támogatni, akkor is, amikor nem érthetünk egyet döntéseivel. Nem szabad elbátortalanodni, elkeseredni a sikertelenségek láttán.

423. A keresztény reménység, a befogadás és meghallgatásra való készség elengedhetetlen feltételei a munkának...

424. Minden alkoholfüggő embernek megvan a története, egyéni élettapasztalata, a maga minden előzetes információ és figyelmeztetés ellenére összekuszálódott élete. Megvannak a lehetőségei is, amelyek sohasem kerültek felszínre. Őrzi magában az élet pozitív pillanatainak emlékét is, de leginkább a önmagáról és az életéről alkotott negatív, ellentmondásos képe nyomja rá bélyegét személyiségére. Éppen ezért arra van szüksége, hogy meghallgassuk, anélkül, hogy szavait pusztán viselkedése igazolásául fognánk fel. Bátorításra, szeretetteljes türelemre van szüksége. Elvárások elé kell állítani, hogy ösztönözzük belső késztetéseit, ugyanakkor tiszteletben kell tartanunk emberi méltóságát.

425. Az alkoholfüggő ember életében nem a problémák sorozatát kell látnunk, hanem egy emberi életet, nem egy vizsgálandó esetet, hanem egy szeretetre méltó lényt. Nem azt az embert kell látnunk benne, akit meg kell győzni, meg kell változtatni, hanem akit értékelnünk, segítenünk kell, hogy felfedezze belső gazdagságát, rátaláljon a szép és értékekben gazdag életre, a valódi önbecsülésre.
Új Ember Kiadó 2004

Istenem, adj

lelki békét
annak elfogadására
amin változtatni nem tudok
bátorságot,
hogy változtassak azon
amin tudok;
és bölcsességet,
hogy felismerjem
a kettő közötti különbséget.

R. Niebuhr

A felemelkedés útja
- érzelmi mélypont
- őszinte vágyam van a gyógyulásra
- szenvedélybeteg önsegítő csoportot találok
- reménykedni kezdek
- elfogadom a segítséget és azonnal megkönnyebbülést érzek
- megtudom, hogy a betegségem csökkenthető, megállítható
- oldódni kezdek feszültségeimből
- rendszeresen elmegyek a csoportba
- kezdek optimista lenni
- már látom a csoportmunka előnyeit rám nézve is

- olyan emberekkel találkozom akik korábban az én
mélypontomon voltak, de ma már passzívak
- kezdem hinni a csoda lehetőségét
- kezdem megtanulni az új magatartásformákat, érzéseket
és értékeket
- leltárt csinálok magammal
- gondolkodásom tisztulni kezd
- újra tudok nevetni
- csökkenek félelmeim, növekszik hálaérzetem
- önbecsülésem növekedőben van és kezdem elfogadni
magam
- képes vagyok a valós tényeket tudomásul venni
- már örülni is tudok

- elfogadom kötelességeimet magammal és másokkal
szemben
- úgy érzem jól vagyok
- életem kezd kiegyensúlyozott lenni
- újra tudok szeretni
- növekszik a hitem és a bátorságom
- életöröm vesz erőt rajtam
- A LELKI BÉKE NYUGALMA VESZ KÖRÜL!

Ha kérdésed vagy hozzátenni valód van itt megteheted!

E-mail cím:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot


Honlapkészítés