Szeretettel köszöntünk a GAMMA GT Szenvedélybetegek Mélykúti Önsegítő Csoportjának honlapján

ÉLETEMMEL - ÉLETEDÉRT!
Adatvédelmi nyilatkozat
Bemutatkozás
Elérhetőség
Imformációk, hírek
Lelki napok
Támogatóink
Társszervezetek, kapcsolatok
Igyunk-e az egészségünkre?
Az alkoholbeteg útja
Mindennapi rombolás
Kiút a mélységből
Társult betegségek
Fiatalok és az alkohol
Nők és férfiak
Függőség
"Társfüggők"
Galéria
Kreatív Műhely
Keresztút
Tanuságtételek
Gondolatok
Imák
Gondolatébresztő
Nekünk írták
Újabb imák
Alkohol teszt
Rózsafűzér


Az önsegítő csoport megalakulása után fontos feladatnak tekintettük egy hozzátartozói csoport létrehozását. Sajnos ez többszöri kísérlet után sem sikerült. Egy Palacsintalálkozó alkalmával a Családsegítő Szolgálat és a Gyermekjóléti Szolgálat munkatársaival történt beszélgetés után jött a gondolat, hogy a hozzátartozói csoportot a szenvedélybeteg családok leginkább veszélyeztetett tagjai részére kellene létrehozni, a gyerekek részére. Hosszas vajúdás /másfél év/ született meg a Kreatív Műhely ötlete, olyan gyerekek számára akiknek a családjában szenvedélybeteg van. A gyerekeket a Gyermekjóléti Szolgálat toborozta, a helyet és a vezetőket az önsegítő csoport biztosította, és minden mást is. A foglalkozások tematikáját kidolgozták, a hozzá szükséges anyagokat beszerezték. Legtovább tartott a megfelelő vezetők kiválasztása. A fogalakozások végül 2002. november hónapban indultak meg, eleinte 15 - 16 gyerek részvételével. Később ez a szám 12 - 13 főre apadt, de foglalkozásonként más és más létszámmal, a szülők kénye-kedve szerint. A foglalkozások ,iskolai időszakban szombat délutánonként, nyári szünetben csütörtök délután voltak. A foglakozásokat úgy állítottuk össze, hogy legyen benne kötelező rész és szabadon választott rész is. A kötelező részben játékosan tanultak valamit a gyerekek, a szabadon választott legtöbbször játék volt. A kötelező részben már az érkezéskor meglátszott, hogy melyik gyerekkel kel lelkileg komolyabban foglalkozni, ki az aki nagyobb teherrel, feszültséggel érkezett. Hiszen foglalkozások igazi lényege a feszültség oldása, a családban felgyűlt, a gyerekek által nehezen feldolgozható problémák kiszűrése, feloldása, kezelése volt. A kötelező programok:
- Festés, rajzolás. A kisebb gyerekek kifestő könyvek lapjait színezték, majd önállóan is rajzoltak festettek, a nagyobbak már kezdettől önálló rajzokat, festéseket készítettek. Ezek vízfestékkel vagy temperával készültek. Volt olyan gyerek akinél a feszültséget a rajzolás oldotta fel. Legnagyobb sikere a firkarajznak volt, több színes ceruzát összefogva rajzoltak különböző alakzatokat, vidám nevetés kíséretében próbálták kitalálni, hogy a másik, mit rajzolt. Ezt a programot a gyerekek sokszor választották amikor már ők választhatták meg, hogy a következő foglalkozásnak mi legyen a témája. Nagy sikere volt a
- Sütés - főzés programnak, amikor különböző leveseket főztünk a gyerekekkel. Megtanulták, hogyan kell palacsintát sütni, rétest sütni bolti réteslapból. A rizsfelfújtnak is nagy sikere volt, és ezt a fiúk tudták a legjobban elkészíteni. Aminek a felnőttek körében is nagy sikere volt: a kókusz golyók, öröm volt látni ahogy a gyerekek gyúrták, gömbölyítették a golyókat. A szüreti felvonulóknak is nagyon ízlett.
- A Jázmin Virágkötő Klubbal közösen tanulták a gyereke a virágkötészet fortélyait. Száraz virágból és élő virágból készítettek különböző díszeket, koszorúkat. Volt olyan gyerekünk aki olyan iskolába ment továbbtanulni ahol a virágkötészet is tantárgy. Ezekből a munkákból több kiállítás is volt, a húsvéti díszekből a Közösségi-házban volt egy három napos kiállítás a KASZ lelki nappal egy időben. Élő virág díszekből szintén a Közösségi-házban három nap, innen átvitték a Szvetnik Joachim Általános Iskolába négy napra, mert akkor volt a régiós tanulmányi verseny Mélykúton és az iskola igazgató a vidéki gyereknek is meg akarta mutatni, hogy, mit tudnak a mélykútiak. A Mélykúti Napok alkalmából a Szvetnik Joachim Általános Iskolába volt egy egy hetes kiállítás a Jázmin Virágkötő Klubbal közösen. A kiállításokat látva az egyik karitász tag felajánlotta, hogy megtanítja a gyerekeket
- kötni, horgolni. Ehhez a Laura bolt tulajdonosától kaptunk adományként fonalat és horgolótűket.
- Gipszminta öntés és sógyurmázás. Nagyon kedvelt program volt. A gyerekek különösen a gipszminta öntést szerették. Sok karácsonyi díszt öntöttek és színeztek ki. Elkészítették Mélykút címerét is.
A foglalkozásokhoz a hozzávalók beszerzéséhez az önkormányzattól kapott támogatás mellett pályázati pénzeket is sikerült szerezni. Sajnos ezek a források idővel beszűkültek, az anyagok ára emelkedett, így egyre nehezebb volt a szükséges eszközök beszerzése. Tovább nehezedett a helyzetünk amikor a női vezető főiskolára ment tanulni, a konzultációi a foglalkozások napjára estek, így ő már nem tudott tovább segíteni, helyettesítőt nem sikerült találnunk. A férfi vezető megbetegedése után a Műhely munkáját fel kellett függesztenünk. Halvány reményünk van, hogy egy nagyobb pályázat elnyerése után, ha más formában is, és más néven, de újra indulhat a Műhely.
JÓ HÍR!


2011. szeptember 28.-án útjára indult a Nyakigláb Klub, a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat közreműködésével és fenntartásában! A klub minden hétköznap délután várja a hátrányos helyzetű gyermekeket különböző "kötetetlen" foglalkozásra.
Örülünk a jó hírnek, és sok sikert kívánunk a Kreatív Műhely "utódjának". Kívánjuk, hogy a gyerekek éljenek meg olyan sok és szép sikereket, emlékeket, és érezzék magukat olyan jól a klubban, mint a Kreatív Műhelyes gyerekek annak idején!
A Kreatív Műhelyben készült száraz virág kép.
Ez is a Kreatív Műhelyben készült!
Kiállítás a Közösségi-házban, a Kreatív Műhelyben készült húsvéti díszekből.

Ez is a kiállítás.

Ez is!

És ez is!


Élővirágból készült díszek kiállítása a Mélykúti Napok keretében a Szvetnik Joachim Általános Iskolában. A díszek a Jázmin Virágkötő Klubbal közösen készültek.
Mint az előző!Ez is!

Kiállítás


Honlapkészítés