Szeretettel köszöntünk a GAMMA GT Szenvedélybetegek Mélykúti Önsegítő Csoportjának honlapján

ÉLETEMMEL - ÉLETEDÉRT!
Adatvédelmi nyilatkozat
Bemutatkozás
Elérhetőség
Imformációk, hírek
Lelki napok
Támogatóink
Társszervezetek, kapcsolatok
Igyunk-e az egészségünkre?
Az alkoholbeteg útja
Mindennapi rombolás
Kiút a mélységből
Társult betegségek
Fiatalok és az alkohol
Nők és férfiak
Függőség
"Társfüggők"
Galéria
Kreatív Műhely
Keresztút
Tanuságtételek
Gondolatok
Imák
Gondolatébresztő
Nekünk írták
Újabb imák
Alkohol teszt
Rózsafűzér


Az alkoholbetegség című játszma

Az alkoholfüggőséget manapság betegségnek tartják a szakemberek. Ez kétségkívül nagy előrelépés a korábbi szemlélethez képest, amikor pusztító rossz szokásnak vagy egyfajta végzetnek tekintették.
A mai szemlélet is adós marad azonban a magyarázattal, miért lesz az egyik emberből alkoholbeteg, miközben a másik hasonló élethelyzetben elkerüli e csapdát. Az a játszma, amiről most szó lesz, nem érint mindenkit, mégis tipikus helyzetet elemez. Fontos tudni, hogy az érintettek közül egyik sem hibáztatható vagy tehető felelőssé teljes egészében. A résztvevők tettesek és áldozatok egyszerre, akiket csaknem sorsszerű adottságok sodortak e megoldás után kiáltó helyzetbe.

Színház az egész életünk?

Az elmúlt fél évszázad talán legnagyobb hatású személyiségelmélete egy amerikai pszichiáter, Eric Berne nevéhez fűződik. Ő dolgozta ki a tranzakcióanalízis nevű modellt, melynek lényege, hogy az emberek az egymás közötti társas kapcsolatok során személyiségük eltérő érett részeivel fordulnak egymás felé. A mindnyájunkban fellelhető Felnőtt, Szülő, és Gyermek tárgyal, egyezkedik, vall szerelmet vagy éppen veszekszik a másikban fellelhető Felnőttel, Szülővel és Gyerekkel. Könnyű belátni, hogy így már két ember esetében is kilencféle kapcsolat jöhet létre, ami hatványozódik, ha mondjuk egy házaspár beszélgetésében bekapcsolódik az anyós vagy a szomszéd.
Erc Berne szerint egész életünkben játsszuk különféle szerepeinket: a férj a mindent tudó Szülő pózában oktatja ki az értetlen Gyereket játszó feleségét a családi autó technikai problémájáról, majd ugyanez a feleség másnap a szervizben tökéletesen alakítja a Felnőttet, aki nem hagyja, hogy a szerelők átverjék. A szerepek, a tranzakciók és az ezekből felépülő ún. játszmák hozzátartoznak az élethez, gördülékenyebbé, érdekesebbé, szórakoztatóbbá teszik Akkor van baj, ha valaki berögzül a szerepeibe és valamelyik játszmáját élet-halálra kezdi játszani.

Ma verekszik, holnap fogadkozik

Eric Berne talán legszemléletesebben az alkoholbeteg játszmáját mutatja be magyarul is megjelent Emberi jászmák c. könyvében. A szerző első hallásra talán meglepő állítása szerint az alkoholbeteg játszmájában nem az alkohol a legfontosabb tényező. többnyire egy kétszemélyes "darabról" van szó, amelyben a főszerep az Alkoholbetegé, akinek mindig van egy "Üldözője", egyben "Megmentője" - rendszerint a házastársa. A házastárs kezdetben megadóan tűri, hogy a részegen hazatérő alkoholbeteg összerondítsa a alkást, később azt is, hogy megverje. Másnap reggel korholja gyalázatos életmódjáért, természetesen eredménytelenül. A későbbi fázisokban, ami gyakran az alkoholbeteg szervi leromlásával jár együtt, a korholás, megbocsátás, fenyegetés, tűrés már összecsúszik, de a játszma változatlanul megmarad, és természetesen az alkoholbeteg tovább iszik.
A két főszereplő nyeresége - ami minden játszmára jellemző - abból adódik, hogy az alkoholbeteg folyamatosan képes kiváltani és fenntartani egy nagyon intenzív érzelmekkel teli helyzetet. Neki leginkább erre van szüksége. Igazából nem vagy nem csak az alkohol okozta élvezetéért iszik, hanem - bár nem tud róla - azért a helyzetért, amelyben a házastárs kizárólag vele foglalkozik. Gyanítható, hogy a házastárs oldaláról is hasonló motívum játszhat szerepet, amiért eltűri a megaláztatásokat. Ha ugyanis belátná, hogy házastársát ezzel nem lehet "megmenteni", és kilépne a játszmából (olykor a házasságból), valószínűleg nem az következne be, amire hivatkozik. Ha a házastárs nagyivó, de még nem igazi alkoholbeteg, még az is előfordulhat, hogy el tudja hagyni az alkoholt. Ha azonban valódi alkoholbeteggel van dolgunk, akkor ő hathatós külső segítség nélkül már nem képes elhagyni az ivást, akkor sem, ha rájön a probléma gyökerére. Az alkoholbetegséggel való szembesülés azonban mindenképpen az első nagy jelentőségű lépés, ami nélkül a megoldásra esély sincs.
Eric Berne szerint a játszma főszereplője az alkoholbeteg, aki személyiségének Gyermek - részével nap mint nap kikényszeríti házastársából a reakciót a magatartásából sugárzó kérdésre: "Lássuk, meg tudsz-e állítani a lejtőn?" A házastárs erre mindig Szülőként reagál: "Abba kell hagynod, különben". Az alkoholbeteg állandóan provokálja házastársát, aki ere vádakkal vagy megbocsátással reagál. Az sem oldaná meg a problémát, ha nem venne tudomást párja alkoholizálásáról, ezzel ugyanis haragot vagy agressziót váltana ki az alkoholbetegből. Neki egyenesen szüksége van házastársa felháborodására, vádaskodására, kétségbeesésére, majd megbocsátására ahhoz, hogy az érzelmi háztartása egyensúlyba kerüljön.

A kórosan függő házastárs

Az amerikai pszichiáter szerint az Alkoholbeteg-játszma főszereplője leginkább attól fél, hogy valóban intim viszonyba kerüljön másokkal, mindenek előtt a házastársával. Ez nem csak a szexuális életben okoz nehézségeket. Általában fél attól, hogy bárkit közel engedjen magához, bárkivel őszinte legyen. A nagy indulatkitörések pótolják az intimitás és a közelség valódi, egészséges megnyilvánulásait. Az alkoholbeteg házastársa látszólag áldozat, akinek semmi köze a házastárs alkoholbetegségéhez, pedig valójában ő is keményen "játszik", nélküle nem működik az egész. Sokszor maga is koodependens, azaz kórosan függ egy másik embertől - a házastársától - , és akkor sem tud neki nemet mondani, elhagyni, ha ennek elkerülhetetlenségét józan ésszel belátja. E kóros függőség magyarázza meg, mért tűri el sok házastárs a bántalmazást párjától még akkor is, amikor felbonthatná a házasságot. A koodependens személyiség mások gyengeségéből táplálkozik: a tárgyilagos kívülállók szerint elviselhetetlen és értelmetlen kapcsolatnak fenntartása ad célt, keretet az életének. Gyakran gyerekkori bántalmazások, szexuális traumák, súlyos testi-lelki megpróbáltatások magyarázzák a koodependencia kialakulását.
Természetesen ez a modell nem húzható rá minden alkohol-problémával küzdő ember esetére. Másféle pszichológiai indítékból is válhat az ember alkoholbeteggé, esetleg más szenvedély alternatívájaként, a drogról való leszokás után nyúlnak a pohárhoz. Sokan "csak" társaság nagy ivójának kategóriájáig jutnak el, és sosem lesz belőlük valódi alkoholbeteg.

Játszmák nélkül élni

Az alkoholbeteg-játszma megismerésével rádöbbenünk arra a problémára, hogy egyes emberek számára az ital elhagyása sem szünteti meg életük alapvető tisztázatlanságait. (Természetesen az alkoholbetegség feladása nélkül erre még esélyük sincs.) Az ún. gyógyult alkoholbetegek társaságában gyakran érzik kívülállók, hogy az illetőknek egyszerűen sivárrá lett z életük. Eltűnt belőlük mindaz a szín és elevenség, amit a berúgás-másnaposság, a bűn és bűnhődés váltakozása jelentett. Jelentős részük ugyanis a leszokás után nem képes ugyanolyan "érdekes elfoglaltságot találni magának, mint amilyen korábbi szenvedélye volt. Mivel klasszikus módon fél az intimitástól, a hiteles emberi kapcsolatoktól, állandó kísértést érez arra, hogy visszakanyarodjék a régi útra, és megint elrontsa az életét. Ekkor ugyanis neki lesz "igaza", és végre megint az ismerős játszmában találja magát.
Az effajta "életjátszmák" évek, esetleg évtizedek során nyerik el végső formájukat, a tőlük való megszabadulást sem lehet egyik napról a másikra remélni. Aki felismeri, hogy alkoholbetegként vagy megmentő-üldöző házastársként ráillik a fenti leírás, megtette az első lépést a játszmamentes, valódi intimitásra, őszinteségre, hiteles kommunikációra épülő párkapcsolat felé. A folytatás persze nem lesz könnyű, sőt komoly akadályokkal kell számolni. Gyakran a házasság végét jelenti, ha az egyik szereplő véget vet a játszmának. Meglepő módon ez az alkoholbeteg "kijózanodására" is vonatkozik.
Végül az életükön változtatni akaróknak el, kell mondjuk, hogy az olykor sokkoló felismerés után igen is van remény a gyógyulásra Szakember és szenvedélyüktől már megszabadult egykori játszmaszereplők is szívesen adnak hathatós segítséget az egyes lépések megtételéhez. Néhánynak az elérhetősége megtalálható honlapunkon.

Forrás: Pusztai Éva, HáziPatika.com


Az Élet himnusza

Az Élet egyetlen esély - vedd komolyan,
Az Élet szépség - csodáld meg,
Az Élet boldogság - ízleld meg,
Az Élet álom - tedd valósággá,
Az Élet kihívás - fogadd el,
Az Élet kötelesség - teljesítsd,
Az Élet játék - játszd,
Az Élet érték - vigyázz rá,
Az Élet vagyon - használd fel,
Az Élet szeretet - add át magad,
Az Élet titok - fejtsd meg,
Az Élet ígéret - teljesítsd,
Az Élet szomorúság - győzd le,
Az Élet dal - énekeld,
Az Élet küzdelem - harcold meg,
Az Élet kaland - vállald,
Az Élet jutalom - érdemeld ki,
Az Élet élet - éljed!

Boldog Kalkuttai Teréz anyaHa szeretnél hozzátenni, itt megteheted!

E-mail cím:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot


Honlapkészítés