Szeretettel köszöntünk a GAMMA GT Szenvedélybetegek Mélykúti Önsegítő Csoportjának honlapján

ÉLETEMMEL - ÉLETEDÉRT!
Adatvédelmi nyilatkozat
Bemutatkozás
Elérhetőség
Imformációk, hírek
Lelki napok
Támogatóink
Társszervezetek, kapcsolatok
Igyunk-e az egészségünkre?
Az alkoholbeteg útja
Mindennapi rombolás
Kiút a mélységből
Társult betegségek
Fiatalok és az alkohol
Nők és férfiak
Függőség
"Társfüggők"
Galéria
Kreatív Műhely
Keresztút
Tanuságtételek
Gondolatok
Imák
Gondolatébresztő
Nekünk írták
Újabb imák
Alkohol teszt
Rózsafűzér


A nők

A nőktől sokkal inkább rossz néven vesszük, ha alkoholizálnak. Szerencsére biológiailag védettebbek is, sokkal kevésbé tudnak elfogyasztani romboló mennyiséget. Körülbelül negyedannyi alkoholbeteg nő van, mint férfi.
Kétségtelen, hogy a legsúlyosabb következményei a terhesség alatti alkoholizálásnak van, mert akkor nem csak magukat, hanem születendő gyermekükben is kárt tesznek.
Az önpusztítás szempontjából a legveszélyesebb időszak. A menopauza körüli depressziós időszak, amikor értékvesztettnek, csalódottnak érzik magukat, szembesülnek vele, hogy "csalóka a báj, mulandó a szépség". Az anyákat különböző mértékben de megviseli, hogy mind kevesebb odafigyelést kapnak kiröpülő gyermekeiktől, házastársuktól. A nők életkoruktól függetlenül inkább ún. koodependens társként érintettek az alkoholbetegségben. Nemcsak az alkoholbeteg családból származó, józan életre törekvő nőket fenyegeti a veszély, hogy sorsszerűen alkoholbeteg férjjel kötik össze az életüket.
Az alkoholbeteg feleségek akkor tudnak leginkább segíteni magukon, és társukon, ha szembenéznek mindazzal, amivel valamiképp részt vállalnak társuk alkoholbetegségében. Az önvád éppoly kevéssé segít, mint a megváltó-szerep. Egy hozzátartozói önsegítő csoport felkeresése nagyon sokat segíthet.

Miért védettebbek a nők az alkoholbetegséggel szemben?

Az alkohol sejtméreg, ezért akarja a szervezet minél hamarabb lebontani. Kis mennyiség fogyasztását követően még a gyomorból felszívódik és az alkohol-dehidrogenáz 1-2 óra elteltével lebontja. A nőkre gyorsabban hat3az alkohol, amit részben a nagyobb testzsír-tartalommal, részben a gyomor kevésbé aktív alkohol-dehidrogenázával magyaráznak. Nagyon valószínű, hogy a nők hormonális háztartásában is vannak "alkoholbetegség-megelőző" különbségek a férfiakéhoz képest. Amerikai kutatók állat-kísérletekben tudták bizonyítani, hogy az allopregnanolon nevű hormon szintje megemelkedve az agyban a megfelelő receptorokhoz kötődve segíti a lelki megnyugvást, ellazulást. Ez a hormon a sárgatest-hormonból képződik, és különösen a terhesség idején nélkülözhetetlen. Többek között ettől volnának hát nyugodtabbak a nők, és tudják jobban viselni a stresszt. Minden esetre, ha a nők vérében eleve több a "nyugtató", ez megmagyarázhatja, hogy miért lazulnak el olyan hamar a nők a férfiakénál kisebb adag alkohol hatására is. A testi függőség kialakulásának veszélye kisebb mennyiségek elfogyasztása esetén sokkal kisebb.


A férfiak:


A 65-75 éves férfikorosztálynál a túlzott alkoholfogyasztás sokkal nagyobb arányban okoz gondot, mint az átlag életkorúakat tekintve. Csaknem egy hatoduknál jobban oda kellene figyelni a problémára. Az alkohol sietteti az öregedés folyamatait. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az alkoholfogyasztási szokások a korral éppúgy rögzülnek, mint egyéb szokásaink. Ugyanolyan, viszonylag mérsékelt alkoholfogyasztás mellett is súlyosbodnak azonban az alkohol okozta károk. Mivel az öregedéssel a szervezet vizet veszít, ugyanaz a mennyiségű alkohol magasabb, olykor kétszeres méregkoncentrációt hoz létre a szervezetben. Ezt a korosztályt lelkileg is megterheli néhány esedékes változás. A gyermekek elhagyják a családi fészket, elkövetkezik a nyugdíjba vonulás, amellyel sérülhetnek a baráti és főleg a kollegiális kapcsolatok. A kortársak, házastárs elvesztése, különböző betegségek tetézhetik az amúgy is nehezen feldolgozható változásokat. Amerikai vizsgálatok szerint a közepes és magasabb szociális és társadalmi csoportba tartozók a nyugdíjkor kezdetén tévesztenek mértéket az alkoholfogyasztásban.
A stabil baráti kör, valamilyen hobbi, rendszeres sport-tevékenység megkönnyíti a nehéz időszak átvészelését.
Egy pohár bor nem tesz kárt a magzatban

Terhesség - Nem vezet gyerekkori fejlődési problémákhoz, ha az anya terhessége korai szakaszában kevés, heti egy-nyolc adag alkoholt fogyaszt - állapították meg dán kutatók a BJOG című szülészeti-nőgyógyászati szakfolyóirat tanulmányában.
Dániában egy adag alkoholos italnak az számít, aminek 12 gramm a teljes alkoholtartalma, tehát egy pohár sör vagy egy deci bor. Ha az állapotos nő nagyobb mennyiségben, rendszeresen fogyaszt alkoholt, az vetéléshez, kis születési súlyhoz vezethet, vagy magzati alkoholos szindrómához.
A tanulmányban 1600 terhes nőt követtek nyomon, akiket ellátásuk első orvosi látogatása alkalmával vontak be a vizsgálatba. A megszületett gyerekeket 5 éves korukban tesztelték, ekkor értékelték intelligenciájukat, figyelmük időtartamát, önkontrolljukat, valamint a tervezéshez és szervezéshez szükséges gondolkodási képességeiket.
Kiderült, hogy azok a gyerekek akiknek édesanyja a várandóság alatt nem ivott heti 8 adagnál több alkoholt, átlagosan teljesítettek. Ezzel szemben azok a gyerekek, akiknek az anyjánál rohamszerű - alkalmanként 5 adagnál több alkoholt jelentő - ivások fordultak elő, vagy hetente nyolcnál több adag alkoholt ittak állapotosan, rövidebb ideig tudták figyelmüket összpontosítani.
Az eredményeket kommentáló szakemberek úgy vélik: biztos, ami biztos alapon érdemes fenntartani azt a korábbi figyelmeztetést, hogy várandós nő ne igyon alkoholt!
Ezt sem lehet elég korán elkezdeni?

Mi a véleményed?

E-mail cím:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot


Honlapkészítés