Szeretettel köszöntünk a GAMMA GT Szenvedélybetegek Mélykúti Önsegítő Csoportjának honlapján

ÉLETEMMEL - ÉLETEDÉRT!
Adatvédelmi nyilatkozat
Bemutatkozás
Elérhetőség
Imformációk, hírek
Lelki napok
Támogatóink
Társszervezetek, kapcsolatok
Igyunk-e az egészségünkre?
Az alkoholbeteg útja
Mindennapi rombolás
Kiút a mélységből
Társult betegségek
Fiatalok és az alkohol
Nők és férfiak
Függőség
"Társfüggők"
Galéria
Kreatív Műhely
Keresztút
Tanuságtételek
Gondolatok
Imák
Gondolatébresztő
Nekünk írták
Újabb imák
Alkohol teszt
Rózsafűzér

Ezt az oldalt nem azért nyitottuk, hogy bárkit is elrettentsünk, de fontosnak tartjuk az őszinte, korrekt tájékoztatást, mire számíthat aki felelőtlenül, önkontroll nélkül italozik.
Az alkohol öl!

A rendszeres, nagy mennyiségű italozás ártalmai nem múlnak el a másnapi rosszulléttel, fejfájással. Több súlyos, halálos betegség hátterében is a túlzott alkoholfogyasztás áll.

Az alkohol ártalmasabb, mint a heroin vagy a kokain!

Brit kutatók azt állítják, hogy az alkohol károsabb, mint az olyan illegális drogok, mint a heroin és a crack.

A brit Independent Scientific Commmittee on Drugs (ISCD) bizottság kutatói az egyénre és a társadalom egészére vonatkozó veszélyeket egyaránt vizsgálva azt mutatták ki, hogy az alkohol a legveszélyesebb anyag.

Az eredmények arra utalnak, hogy a régóta uralkodó szemlélettel ellentétben "a Nagy-Britanniában fenntartott jelenlegi kábítószer-besorolási rendszernek nem sok köze van az anyagok ártalmasságával kapcsolatos bizonyítékokhoz". A szerzők szerint azokat a korábbi kutatásokat is alátámasztják, amelyek arra hívták fel a figyelmet, hogy az alkohollal szembeni agresszív fellépés jogos és szükséges közegészségügyi stratégia.

A bizottság szakértői saját rendszert dolgoztak ki az egyes szerek ártalmasságának meghatározására, és úgy vélik, eredményeiket a jogalkotásban is fel kellene használni. A The Lancet szaklapban közzétett kutatás során azt vizsgálták, milyen károkat okoz egy bizonyos kábítószer az emberi szervezetben, valamint számos egyéb tényező mellett azt is, milyen költségekkel jár az egészségügyi rendszerre és a büntetés-végrehajtásra nézve.

Ez alapján a heroin, a crack kokain és a metamfetamin bizonyult a leghalálosabbnak, de a szélesebb körű társadalmi hatásokat is figyelembe véve kiderült, hogy a heroint és a crack kokaint megelőzve az alkohol a legveszélyesebb szer. Az anyagokat bizonyos kritériumok alapján nullától százig terjedő skálán értékelték: az alkohol 72 pontot ért el, a heroin 55, a crack pedig 54.

A tanulmány egyik szerzője.az előző munkáspárti kormány kábítószerügyi tanácsadója, David Nutt úgy véli, hogy a brit kábítószer-osztályozási rendszer elavult, átalakításra lenne szükség. Az ISCD politikai befolyástól függetlenül felülvizsgálná a kábítószerekkel kapcsolatos tudományos bizonyítékokat.
Forrás:Medipress, 2010.11.05

A szervezetbe jutott alkohol sorsa:

Az elfogyasztott alkohol normál körülmények között 15 - 90 perc alatt szívódik fel a gyomorból és a vékonybélből. Éhgyomorra ennél még gyorsabban jut el a vérrel szövetekbe. A tömény italok irritálják a gyomor nyálkahártyáját és lassítják a felszívódást, ezért a 20-30 %-os alkoholtartalmú italok szívódnak fel a leghamarabb.
A máj hivatott lebontani a szervezet számára mérgező anyagokat, így az alkohol nagy részét is; ő a beépített detoxikáló. Kapacitása azonban véges, ezért a mértéken felül fogyasztott etilalkoholnak lassan "megadja magát". Értelemszerűen ugyanolyan mennyiségű alkohol elfogyasztása több napra elosztva kevésbé terheli meg a májat, mint az egyszeri nagy mennyiség.

Kár a májért:

Az alkoholos májkárosodás leggyakoribb kezdő tünete a zsírmáj, ekkor a májsejtekbe túlzott mennyiségű zsír halmozódik fel. Kialakulása a huzamos ideig tartó, állandó megterhelés következménye. A zsírmáj a szerv enyhe megnagyobbodásától eltekintve tünetmentes, de a májfunkció-vizsgálat már képet ad állapotáról. A májkárosodás mértéke egy bizonyos enzim, a gamma -glutamil-transzpeptidáz (gamma-GT) nevű, a máj, a vese és hasnyálmirigy által termelt enzim vérbeli koncentrációjával jellemezhető, amit az alkoholos májkárosodás jellegzetesen megnövel. Az alkoholos májkárosodás lassan előrehaladó és súlyosbodó állapot, a zsírmáj szigorúan alkoholmentes diétával még képes regenerálódni, de ha az erős alkoholterhelés folytatódik, májzsugor alakul ki.
A májzsugor (cirrózis) diagnosztizálása és elkülönítése a zsírmájtól nem könnyű feladat. A vérben a gamma-GT 50-60 U/I értékig normális, a 150-300-as érték már alkoholbetegségre utal.
E fölött mindenképpen komolyan kell venni. Ezres értékeknél sem biztos még a májzsugor, ai ugyanakkor 300-as értéknél is kialakulhat. Ameddig a zsírmáj működik, remény van a gamma-GT szint visszaállítására, a máj megmentésére. Nehéz megmondani, hogy a májszövet elfajulása mikor csap át visszafordíthatatlan májzsugorba, mert a szövet olykor még 75 %-os károsodás esetén is tud regenerálódni. A pontos diagnózishoz májbiopsziát is végeznek.
Az alkoholos májbetegségeknél kell megemlítenünk a hepatitiszt, illetve a májműködés elégedetlensége miatt bekövetkező máj eredetű kómát és veseelégtelenséget, valamint májrákot.
Férfiaknál napi 60 g, nőknél napi 20 g alkohol rendszeres fogyasztása már elkerülhetetlenül ilyen vagy olyan tartós károsodást okoz, természetesen elsősorban, de nem csupán a májban. A legveszélyeztetettebbek az agy, majd a szív.

Az elvonási tünetek

Az elvonási tünetek nem társult bajok, hanem az alkoholbetegség részeként jelennek meg és kezelendők. A legenyhébb tünetek az alkoholszomj, a kézremegés, izzadás, feszült lelkiállapot. Akkor jelentkeznek, amikor az alkohol már kellőképp kiürült a szervezetből, rendszerint az utolsó pohár alkohol elfogyasztása után 12-48 órával. Gyakran éjszaka zajlik, amikor alvás közben biztosan nem fogyaszt a beteg újabb adag alkoholt. A hiányt zavaros rémálmok is jelzik, amire a beteg fölriad.
Az elvonásos epilepsziás roham is nagyon ijesztő, mindenképpen orvost kell hívni. Hallucinációk kínozhatják az alkoholbeteget, akik sokszor vádló, fenyegető hangokat hallanak, nyugtalanság, rettegés vesz rajtuk erőt, amit a kezelőorvos nyugtatókkal tud megszüntetni. Kiszámíthatatlan, hogy az egyre erősödő elvonási tünetek mikor csapnak át az életveszélyes, lázas, tudatvesztéses delírium tremens nevű állapotba. Akár egy ártatlannak látszó külső inger is kiválthatja. Ha például a súlyos elvonási tüneteket mutató beteg szobájába betéved egy kismacska, a terráriumban megnézi a gyerek hörcsögét, vagy félhomályos helyen nem tudja kivenni a tárgyakat. Többnyire nem azonnal, hanem az utolsó adag alkohol után 1-2 nap elteltével jelentkezik, sokszor teljesen tünetmentes időszakot követően. A delíriumos hallucinációk tipikus elemei az apró mozgó lények, egerek, patkányok. A beteg elveszti a kapcsolatát a környező világgal. Idegrendszere, anyagcseréje, immunrendszere teljesen felborul. Kezének remegése az egész testre kiterjedhet, viselkedése kiszámíthatatlan lesz. Mindenképpen mielőbb orvosi segítségre van szükség, a beteg pszichiátriai vagy belgyógyászati intenzív osztályra kerül. Megfelelő gyógyszeres kezeléssel 12-24 óra után állapota stabilizálódik. Az intravénás folyadékkal pótolják hiányos táplálkozás miatt nélkülözött anyagokat, többek között a C- és B1-vitamint, glükózt, magnéziumot.
Az alkoholbetegség halálos betegség, de maga az elvonás, az
alkoholhiány is lehet halálos. Nagyon fontos tudni, hogy az alkoholbeteg ehhez nem nélkülözheti szakember segítségét.

Depresszió és szorongás:

Nem mindig lehet tudni, hogy a depresszió torkollik alkoholbetegségbe, vagy az alkoholfüggőség váltja ki a depressziós tüneteket, az azonban bizonyos, hogy nem célszerű kezelés nélkül hagyni. A pszichoterápia mellé a kezelőorvos tudja felírni a gyors segítséget nyújtó antidepresszáns és szorongás-oldó készítményeket, amelyek így az alkohol hasonló hatását helyettesítik, és ezáltal segítik a leszokást, továbbá megelőzik a problémák további takargatását, elmélyülését, és az állapot súlyosbodását, ami öngyilkosságba is torkollhat.Arra mindenképpen vigyázni kell, nehogy alkoholfüggőből gyógyszerfüggővé váljon a beteg!

Demencia, azaz elbutulás:

Az alkohol közvetlenül és azonnal gátolja az agyműködést, de közvetve is, miután a máj lebontása nem képes lépést tartani a bevitt mennyiséggel.
Számtalan vicc szól az alkohol butító hatásáról, ami azonban a valóságban korántsem olyan derűs. Az idegrendszeri károsodás, egy nagyon meghatározott agyi terület zavara miatt a rövidtávú megjegyző emlékezet sérül. Tipikusan iszákos-betegség ez a Korsakoff-szindrómaként ismert betegség, különösen alultáplált, B-vitamin hiányos alkoholbetegnél.
Az idegkárosodás már az ideggondozó feladatkörébe tartozik, B1-vitamin adagolása szükséges, a kezelés elmaradása miatt a kór végzetes lehet. Az, általános alkoholos elbutulás nem fordítható vissza, de megállítható.

Magas vérnyomás:

Az alkohol emeli a vérnyomást. Hosszútávon pedig elősegíti mindazon betegségek - többek között szívinfarktus, agyvérzés - kialakulását, amelyeknek a magas vérnyomás rizikófaktora. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek felírása nagyon fontos tehát, de az alkoholizálás abbahagyása után, ha más oka nem volt, lehet, hogy teljesen rendeződik a vérnyomás, és abba kell hagyni a gyógyszerszedést.

Diabétesz:

Ugyanaz a helyzet a cukorbetegséggel is. Az alkoholtól kialakult enyhe, azaz tablettaszedéssel rendben tartható vércukorproblémák teljesen el is múlhatnak, de mindenképpen ellenőrizni kell és újra beállítani a szükséges inzulinadagolást. Valódi cukorbetegség esetén mindenképpen belgyógyászati kezelésre van szükség.

Hiánybetegségek:

A magukat gyakorlatilag alkohollal "táplálóknak" hiánybetegségekkel is szembe kell nézniük. Az alkohol energiatartalma ugyanis nem csekély (7 kalória/ml tiszta alkohol), így az éhségérzetet elnyomja, viszont nem biztosítja egyéb tápanyagok, vitaminok felvételét, a táplálkozás nagyon egyoldalú lesz. Az alkoholbetegek szervezetében igen gyakran nincs elegendő B-vitamin, folsav, kálcium, magnézium.

A nők és az alkohol:

A nők szervezete bizonyos értelemben lassabban bontja le az alkoholt, mint a férfiaké. Terhesség alatt egyáltalán nem szabad alkoholt fogyasztani, mert maradandó magzatkárosodást, fejlődési rendellenességet okozhat: a baba szellemileg visszamaradott, kis súllyal, igen gyakran beesett arccal vagy szájpadhasadékkal születik. A várandós anyáknak annak érdekében, hogy egészséges gyermekük szülessen teljes mértékben mellőzniük kell az alkoholt.
Természetese a terhesség egész korai szakaszában elfogyasztott egy pohár szülinapi pezsgő miatt nem kell magzatkárosodástól tartani, de ez tényleg a maximum. Aki pedig tudja magáról, hogy nehezen áll ellen további poharaknak, az vigyázzon, hogy ne essen teherbe. Az anya attól kezdve, hogy tudomást szerzett áldott állapotáról, szüntesse be az alkoholfogyasztást.

További súlyos problémák:

Az alkohol általános sejtméreg, tehát nincs olyan szerv, amire ne hatna, és nincs olyan betegség, aminek kialakulásának ne kedvezne a májnak problémát okozó mennyiség.
A mértéktelen ivászat köszvényes rohamot, hasnyálmirigy-gyulladást, szívritmuszavart és szívizom-elfajulást is okozhat. A rendszeres alkoholfogyasztás növeli a szájüregi, a gége-, a gyomor-, a máj- és vastagbéldaganatok, nőknél az emlőrák kialakulásának esélyét.
A szervi betegségek kialakulása nem csak a függőség esetén fenyeget, bizonyos mérték fölött minden korty alkohol közelebb visz hozzájuk. Ezért a fent említett betegségek a nagyivókat éppúgy megtámadhatják, bizonyos veleszületett májrendellenességek pedig amúgy még ártatlan mennyiségek elfogyasztása esetén is vezethetnek májkárosodáshoz. A légzőszervi, agyérrendszeri megbetegedések gyakorisága is nő a fokozott alkoholfogyasztással, továbbá a balesetveszély miatt gyakoribbak a különböző sérülések.

Forrás: Máriáss Márta: HáziPatika.com

Szólj hozzá!

E-mail cím:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot


Honlapkészítés